İki kat kumaşın arasına elyaf, pamuk, yün, vb. gibi dolgular konulup dikilmesiyle ortaya çıkan ürüne kapitone denir. Kapitone kumaş genellikle sağlamlık ve kalınlık gerektiren işlerde kullanılır. Bu yöntemle elde edilen üründen masa örtüsü, koltuk örtüsü, yatak örtüsü, koltuk, çekyat, mont, kaban, yelek, ceket vb. eşya ve giysiler üretilir.

Kapitone işi her türlü kumaştan ve bir çok dolgu malzemesinden yapılabilir. Tek parça kumaştan yapılabildiği gibi baklava, kare, dikdörtgen, üçgen, yıldız, vb. gibi geometrik şekillerde kesilmiş kumaşların birbirine dikilmesiyle elde edilen yamalı kumaşlardan da kapitone işi sıklıkla yapılabilir.

Çok eski zamanlardan beri kullanılan kapitone işi o dönemlerin olmazsa olmazı haline gelmişti. Genç kızların el emeği göz nuru olarak işlediği kapitoneler yelekler, ceketler, jüponlar, yatak örtüsü, masa örtüsü, yorgan, perde yapımında sıklıkla kullanılırdı. Genç kızlar evlilik çağına gelinceye kadar kapitone giysi ve eşyalar yapar, bunları çeyizine koyardı. Eski Türk evlerinde kapitone kumaştan yapılan perdeler soğuğu daha az geçirdiğinden her evde kullanılırdı.

Günümüzde el işi üretimi çok nadir olsa da, fabrikasyon giyim ve eşya üretiminde çok sık kullanılmaktadır. Giyim sektöründe özellikle ceket, mont, kaban, palto, pardesü türü giysilerde iç veya dış kumaş olarak kullanılmaktadır. Eşya sektöründe ise yatak örtüsü, masa örtüsü, koltuk kılıfı, koltuk örtüsü, yastık kılıfı, battaniye vb. işlerde kullanılmaktadır.